Eteriska oljor och julen

Håll dig frisk och sätt stämningen med eteriska oljor över julen.

Inom aromaterapin används eteriska oljor, som utvinns ur rötter, blommor, blad, stjälkar från örter samt ur vissa träd.  Förutom massagens kända effekter har aromaterapin en specifik effekt, doft.  Till skillnad från andra sinnesorgan går signalerna från doften direkt in till olika centra, framförallt till den del av hjärnan som kallas det limbiska systemet, ibland kallad reptilhjärnan, känslohjärnan eller dofthjärnan. Det limbiska systemet omfattar olika körtlar som hippocampus, amygdala med flera. Dessa körtlar styr stora delar av kroppens nerv och hormonsystem, men också kreativitet, känslor, intiution, hunger, törst, sömnmönster, sexlust och minnen. Luktsignalerna når vår hjärna snabbt och är i förbindelse med vårt undermedvetna, vi behöver alltså inte känna den medvetet för att reagera och agera på den. Hur vi reagerar på en doft är helt individuellt.

 

De eteriska oljor som man främst förknippar med julen är förstås kanel, kardemumma, gran, tall, apelsin och kryddnejlika.

Alla har de det gemensamt att de är riktiga dunderkurer för hälsan!

Många av de kryddor vi använder till jul har blivit tillgängliga genom de stora geografiska upptäckterna i vår del av världen. Kännedom om dem spreds genom sjöfarare, köpmän, missionärer och kringresande naturvetenskapsmän. Kanel och kardemumma är kryddor som nämns i de tidiga sanskrifterna och är än i dag vida använt och utbrett i den Indiska folkmedicinen så väl som i andra tropiska länder.

Alldeles säkert är det ingen tillfällighet att vi använder just dessa kryddor till jul. Kryddnejlika är starkt bakteriedödande och utmärkt för att förbättra matsmältningen, kanel har en lång historia i traditionell kinesisk medicin och har använts för matsmältningen, för sina värmande egenskaper och anses vara utmärkt för immunförsvaret. Tall och gran har använts i folkmedicinen mot andningsbesvär, förkylningar, andra virussjukdomar och  muskelvärk.

 En apelsin preparerad nejlikor användes för att hålla mal och annan ohyra borta. Det som förr användes i folkmedicinen för att upprätthålla hälsan, smaksätta mat och avvärja sjukdomar har blivit en jultradition som numera är en blandning av hundratals olika jultraditioner från hela Europa och nu är det vårt limbiska system som till viss del vill ha en apelsin med kryddnejlikor till jul!