Ingrid K

Bakgrund

Cirkeln är sluten

När jag var liten var varje besök på Ferdinand Lundqvist och Meeths en högtidsstund. Jag älskade dofterna och de små proverna. Men när jag som liten tjej hänfört samlade på krämer och parfymer hade jag aldrig kunnat tro att det skulle bli en viktig del av mitt liv. Det var bara en liten guldkant på min egen tillvaro. Men livet överraskar ibland och det man drömmer om som liten kan bli sanning många år efteråt.

Världen är stor och att gå till sjöss blev mitt sätt att få se den. I varje världsdel mötte jag människor som lärde mig saker om hur vi ser på livet och naturen. Naturfolk med kunskaper om hälsa och välmående som vi i det moderna samhället ibland har glömt bort. Det väckte mitt intresse. Samtidigt som jag arbetade till sjöss utbildade jag mig till massör och aromaterapeut under de perioder jag var i land. När det var dags att gå i land för gott startade jag eget som terapeut.

För mig är varje behandling ett tillfälle att lära och lära ut. Att bara utföra en behandling utan att förstå dess verkan och innebörd leder till att den blir urvattnad och utan mening. Allt för ofta har jag besökt spa och kommit ut därifrån mer stressad än när jag kom dit. Då är någonting fel.

Att driva Aromaterapiskolan i Göteborg blev ett sätt att försöka förändra världen i liten skala. Under tiden där såg jag många människor hitta nya vägar i livet. Jag tror att man med dofter kan få naturens hjälp att hitta tillbaka till sig själv. Genom att finna sitt eget fokus kan man också se sin potential och hitta modet att göra det man drömmer om. Att se människor släppa sina rädslor och våga hoppa ut i det okända är en av de stora vinsterna med mitt arbete.

Dock tog undervisningen mycket tid från mitt intresse för aromaterapins produkter och till slut var jag tvungen att välja. Jag sålde skolan, som nu hade strukturerats upp med certifiering av terapeuter och fördjupade utbildningar. Efter att ha lämnat utbildningsdelen i goda händer tog jag mig an produkterna som alltmer hade kommit att fånga mig. Visst borde de kunna bli ännu bättre?

1997 startades företaget Ingrid K. De allra första produkterna var en liten serie aromatiska oljor skapade utifrån aromaterapin och traditionell kinesisk medicin. När jag sedan träffade den norske kemisten Bjørn O Langleite föll ytterligare bitar på plats. Han arbetade med att destillera eteriska oljor från nordiska växter och fick fram produkter av mycket hög kvalitet. Det var dominanta, starka produkter med mycket egen vilja att ta plats. De var svåra att arbeta med, men när arbetet lyckades blev också resultatet så mycket bättre. Att använda våra rena nordiska råvaror blev en grund att bygga vidare från.

Sedan dess har produkterna utvecklats och blivit allt fler. Från terapeutiska produkter och certifierade behandlingar till personliga parfymer och hälsosam choklad. Men grunden är alltid den samma – rena naturliga råvaror, traditionell kunskap från världens alla hörn, kombinerat med modern teknologi och kontroll. Resultatet talar för sig själv.

Idag är jag tillbaka där jag började. Bland väldoftande krämer och fantasieggande parfymer. Med betydligt mer kunskap – men fortfarande med samma fascination och glädje.

Ingrid K